Autor: Olga Tokarczuk
Titlu: Poartă-ți plugul peste oasele morților
Recenzie în 7 rânduri:
La granița dintre Polonia și Cehia, locuiește bătrâna doamnă Dusjenko, o profesoară de engleză cu o pasiune înduioșătoare pentru astrologie, care adună în jurul ei o mână de paria: Sperietoare, cu care descoperă moartea lui Talpă Mare (înecat cu un oscior de căprioară pe care o braconase), Visătorul, un fost elev cu care traduce versurile lui William Blake și Veste Bună, o vânzătoarea cumințică dintr-un SH și îi antrenează în investigarea a trei crime, ale căror victimele sunt vânători pasionați. Autoritățile nu sunt mișcate de scrisorile doamnei și de ipoteza că animalele sunt autoarele crimelor și, ca de obicei, acționează prea târziu.
Ce mi-a plăcut: Dusjenko e o doamnă în vârstă pe tot parcursul romanului, nu doar când își aduce aminte lucruri și asta e perfect ok; lipsa de romantism și sentimentalism; inocența și naturalețea, explicațiile simple; cuvintele importante dintr-o propoziție, substantive comune sunt scrise cu literă mare (Animale, Căprioarele, Fetele mele, Astrograma), preferă să dea oamenilor un nume care crede că li se potrivește mai bine decât propriul lor nume (Talpă Mare, Veste Bună, Mațe)
Cu ce am rămas: cu o dorință puternică de a-mi calcula Astrograma; „ce fel de lume e asta? corpul cuiva transformat în ciorbe, genți, covorașe; „cel care suferă vede posteriorul lui Dumnezeu”; ai grijă ce imortalizezi într-o fotografie, ți-ar putea asigura un soi de condamnare
De la ce ai putea sta treaz noaptea: „despre cum e țara în care trăim vorbesc Animalele din ea”, „rolul nostru e să ajutăm animalele sălbatice să își trăiască viața și să le iubim și protejăm pe cele domestice”; de ce nu ne păstrăm curiozitatea și întrebările simple, de copil? și de ce comportamentul de copil al unui adult sperie copiii, în loc să îi apropie? cum ar fi dacă în loc să ne ferim de clauzele noastre atenuante (vârstă, poziție socială, neputințe), le-am lăsa să acționeze în favoarea noastră?
Dacă îți place ce scriu, mă poți susține cu o donație prin Paypal, aici: paypal.me/chelcioaica